Πέμπτη, Ιουνίου 22, 2006

Περί Παιδείας...

Τις μέρες που είχα μάθει ότι πέρασα σε ένα τμήμα του Τει Σερρών και ετοιμαζόμουν να κάνω την εγράφη μου, έμαθα ότι γίνονταν κινητοποιήσεις από συγκεκριμένο κλάδο ( μετείχε και το αντίστοιχο Πανεπιστήμιο ) για να γίνει σαφές στους υψηλά υφιστάμενους ότι οι απόφοιτοι του τμήματος μου δεν θα έπρεπε ( λόγω του χαμηλού βαθμού εισαγωγής και του χαμηλού επιπέδου σπουδών ) να διεκδικούν καν τις δουλειές που θα μπορούσαν να πάρουν αφού δεν μπορούν να θεωρούνται σε καμία περίπτωση ισάξιοι. ( Το θέμα προφανώς είναι ότι ποιος εργοδότης θα ήθελε να δίνει μεγαλύτερο μισθούς αφού μπορούσε να έχει μικρότερα έξοδα χρησιμοποιώντας αποφοίτους ΤΕΙ.) Μιλάω για συγκεκριμένες δουλειές που μπορούν να διεκδικήσουν και οι των Αει και οι των Τει . Κακά τα ψέματα από όσα είδα αυτόν τον καιρό που φοιτώ η γνώση που μπορεί να πάρει κάποιός είναι πολύ σημαντική απλά τα Τει έχουν πολλές ελλείψεις.

Εν ολίγης αυτό που κατάλαβα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια είναι ότι σαν σπουδαστής αυτού του τμήματος θα έχω πολλούς αντίδικους.
Είτε το Τ.Ε.Ε (Τεχνικό Επιμελιτίρειο Ελλάδας ) θα πρωτοστατεί στο να διασφαλίσει την ‘πίτα’ για αυτούς που υποκηντε σε αυτό και να διαφωνεί σε κάθε πρόταση που γίνεται από πλευράς των αποφοίτων Σ.τ.ε.φ των ΤΕΙ για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Είτε κλάδους και συντεχνίες που θα έχουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και θα είναι αντίθετοι και αυτοί. Το ζήτημα είναι πολύπλοκο ή μάλλον έγινε πολύπλοκο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις που δεν είχαν καμία πολιτική βούληση στο να δώσουν μια λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που κατά την γνώμη μου έχουν αυτή την στιγμή οι σχολές των Τει, που είναι η έλλειψη επαγγελματικών δικαιώματών ( δλδ τα δικαιώματα που σου δίνει ό νομός και καθορίζουν τις επαγγελματικές σου δυνατότητες και επαγγελματικές ιδιότητες ).

Εν καιρό καταλήψεων λοιπόν βλέπω ότι άλλο ένα αίτημα μέσα στα πλαίσια των παρατάξεων που ψηφίζονται στις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων των Τει, είναι η άμεση διευθέτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους. Εδώ μου δημιουργείτε η εξής απορία :

Το πλαίσιο νόμου που περιμένουμε έχει να κάνει με τα ΑΕΙ. Πουθενά δεν δίνεται σαφή εικόνα για το ποια θα είναι η θέση των Τει σε αυτή την ιστορία και τι θα γίνει στα Τει ( αν και μετά από την πρόταση που παρουσιάστηκε έγινε κάποια αναφορά ). Συμμερίζομαι βέβαια τις απόψεις που λένε ότι ο πρώτος παθών αυτής της ‘μεταρρύθμισης’ θα είναι τα Τει.

Παρόλα αυτά σε αυτή την μάχη μπήκαν όλοί οι φοιτητές είτε είναι φοιτητές Τει είτε Αει. Είναι λοιπόν το φοιτητικό κίνημα τόσο ώριμο ώστε να λάβει υπόψη του την κατάσταση των Τει και να διεκδίκηση πραγματικά μια παιδεία που θα είναι για όλους ισότιμη ? Πως είναι δυνατόν τόσα χρόνια τώρα να εναντιώνονται τα περισσότερα των Πανεπιστημίων* στην σαφή διευκρίνιση και τον ορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων Τει ( Όλοι ξέρουμε τι εκτίμηση φέρουν τα Τει στην Ελλάδα ) και τελικά τώρα να είμαστε όλοι ενωμένοι για να νικήσουμε το νόμο πλαίσιο ? Δηλαδή η αποσαφήνιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν έχει να κάνει με την ισότιμη, δημοσιά παιδεία για όλους ? Έχω την εντύπωση ότι το χάσμα είναι πολύ μεγάλο στο φοιτητικό κίνημα αυτήν την στιγμή παρόλο την μεγάλη αντίδραση για τις μεταρρυθμίσεις που ζούμε και ελπίζω να μην δημιουργηθούν προβλήματα τέτοιου είδους μεταξύ των φοιτητών. Όπως και να έχει η αντίθεση σε αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να είναι καθολική.


* ( συμπεριλαμβάνονται διοικήσεις, καθηγητές και ας βάλω τελευταίους τους φοιτητές που πιστεύω είναι οι πρώτοι που έχουν δημιουργήσει τους διαχωρισμούς αυτούς. )

Δεν υπάρχουν σχόλια: