Τετάρτη, Ιουνίου 20, 2007

Περι της έλλειψης των υδάτινων πόρων

Το ποστ αποτελεί κυρίως απάντηση στο ποστ που είχε κάνει ο Ras : (http://raslowbap.blogspot.com/2007/06/blog-post_12.html) (ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΕΡΑΚΙ;)

Άμεσο θέμα σπανιότητας του νερού πιστεύω όντως δεν τίθεται, όσον αφορά δλδ ότι αύριο μπορεί να ξυπνήσουμε και να έχουν στερέψει τα πάντα… απλά παρόλη αυτήν την καταστροφολογία, όντως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με το νερό. Αυτό το λέω πάντα βάση αυτών που έχω εκλάβει με τις εμπειρίες που είχα, από τις παρατηρήσεις που κάνουν στα υπόγεια και μη νερά, οι αρμόδιοι φορείς που ερευνούν γεωτρήσεις και τις άλλες πηγές νερού. Συμφωνώ ότι η βαριά βιομηχανία και γενικότερα όλο το καπιταλιστικό σύστημα έχει συμβάλει όσο κανένας άλλος στην μόλυνση και επηρεασμό των υδάτινων πόρων.

Βασικά το θέμα είναι πολύπλοκο και ταυτόχρονα πολύ απλό. Μπορεί να ακουστεί λίγο στανταρτ αυτό αλλά… όντως η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, (ανεξέλεγκτοι ρύποι, βιομηχανία) οι βροχές που δεν έρχονται όταν πρέπει ή δεν έρχονται καθόλου, (παράδειγμα ο χειμώνας που πέρασε χωρίς βροχές και η κακοκαιρία που είχαμε πριν καμια-δυο βδομάδες, που έκανε τους αγρότες να κλαίνε πάλι γιατί τώρα που δεν έπρεπε να βρέξει, έβρεξε και τους χάλασε τις καλλιέργιες…), η ζήτηση του νερού στα αστικά κέντρα που πλέον έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη, είναι πράγματα που επηρεάζουν τους υδάτινους πόρους και συνεπώς και την μελλοντική κατάσταση. Δλδ σε βάθος χρόνου, εάν μειωθούν οι βροχές λόγω της αλλαγής του κλήματος, είτε απουσιάσουν τα χιονιά κατά πολύ, τότε εννοείται θα υπάρχει πρόβλημα με το νερό...και δεν είναι κάτι που απέχει από την πραγματικότητα. Παράδειγμα φέτος με τους αγρότες και την κατάσταση που επικράτησε όλο τον χειμώνα με την απουσία βροχών που συντέλεσε στο ότι πλέον η στάθμη των υπόγειων νερών είναι τέτοια που δεν γνωρίζουν εάν θα υπάρχει αρκετή ποσότητα νερού για να ποτίσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Το θέμα είναι ότι όλα αυτά μπορούν να επιβαρύνουν την κατάσταση με το νερό και ότι πλέον υπάρχει σημαντικό και ποιοτικό και ποσοτικό πρόβλημα. Πρέπει να δεχτούμε και να έχουμε μια συνείδηση ότι επιτέλους υπάρχει πρόβλημα και πρέπει κάπως να προφυλαχτούμε τουλάχιστον μαθαίνοντας τι συμβαίνει. Δεν μου είναι δύσκολο να φανταστώ μια εταιρία η οποία υποστηρίζοντας ότι επειδή υπάρχει έλλειψη νερού θα μπορούσε να διεκδίκηση ιδιωτικοποιήσεις η κάτι τέτοιο. Οι καθέ επιχείρηση έχει τις σκοπιμότητες της και κυρίως εκείνοι που θέλουν να κάνουν το νερό εμπόρευμα θα επικαλεστούν οτιδήποτε...

Διαφωνώ ότι δεν υπήρχε το θέμα έλλειψης νερού με τις παλαιότερες γενιές όπως αναφέρεται στο post του Ras : (http://raslowbap.blogspot.com/2007/06/blog-post_12.html) Έμαθα ότι επί περίοδο Μητσοτάκη, είχε βγει συμβουλή η οποία έλεγε ότι για οικονομία νερού θα ήταν καλό κάποιος να βάλει στα καζανάκια μέσα ένα τούβλο για να μην γεμίζει πολύ το καζανάκι…βέβαια ο Μητσοτάκης και οι Παπανδρεοικογένειες…είχαν τις βίλες με τα 585.. μπάνια και τις πισίνες… Τελειώνοντας να τονίσω ότι άμα το καλοσκεφτούμε δεν έχουμε κάνει και μείς οι ίδιοι τπτ από πλευράς μας για να προστατεύσουμε το νερό που σπαταλάμε στις καθημερινή μας ζωή. Επίσης δεν μπορώ να ακούω επιχειρήματα τύπου ότι η αύξηση τιμολογίων θα βοηθήσει στο να συνειδητοποιήσει κάποιος ότι δεν πρέπει να χαλάει αλόγιστα το νερό, είναι κάτι που περνάει πολύ από τα αυτιά μου τον τελευταίο καιρό και πραγματικά με εκνευρίζει. Ίσως καταπιάνομαι με πολλά θέματα και δεν τα αναλύω όσο θα έπρεπε, απλά είναι μεγάλο το θέμα και αν γίνεται ας ανοίξει όσο μπορεί μια νέα συζήτηση.

2 σχόλια:

Διαπορος είπε...

Συμφωνώ κι εγώ Χάρη οτι όντως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με το νερό και οτι δεν έχει ανοίξει το θέμα τυχαία. Βέβαια κάποιοι όντως μπορεί να το άνοιξαν για προσωπικά τους οφέλη,το πιστεύω.Και έχεις δίκιο σ'αυτό που λές ότι έχει σχέση με την΄αύξηση της θερμοκρασίας της γής, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.Γενικά αν παρατηρήσει κάποιος συνολικά τα τελευταία χρόνια θα δεί αλλαγές του κλίματος, και ως αποτέλεσμα αυτού και η μείωση της στάθμης των νερών. Γενικά ο αέρας , η γή και το νερό συνδέονται άμεσα και το ένα επιρρεάζει το άλλο, οπότε και κάθε βλαβερή μας ενέργεια σε ένα απ'αυτά επιρεάζει λογικά και το άλλο.Και οι εικόνες της λειψυδρίας τα τελευταία χρόνια είναι πολλές. Για παράδειγμα η λίμνη Κορώνεια πριν τρία χρόνια είχε ξεραθεί τελείως, ούτε στάλα νερό, τόσο που πήγε ένα τρακτέρ να κόψει δρόμο και να περάσει απο μέσα, με αποτέλεσμα να κολλήσει στις λάσπες! Όσο αστείο και αν ακούγεται ήταν τργικό να αδειάσει μια ολόκληρη λίμνη. Εντομεταξύ προκλήθηκαν και άλλα προβλήματα απο αυτό το γεγονός, τρομερή δυσοσμία στα γύρω μέρη, κουνούπια μολυσμένα...κτλ Φυσικά πέθαναν τα ψάρια της λίμνησ και όλη η πανίδα που συντηρούσε.Αυτό το γεγονός είχε προκληθεί απο τις παράνομες γεωτρήσεις που κάνανε οι αγρότες που είχαν εκεί γύρω τα χωράφια τους για να παίρνουν πιο γρήγορα νερό και όσο θέλαν...Τελικά τον επόμενο χρόνο με τις βροχές ξαναγέμισε η λίμνη, αλλά και πάλι δεν είναι στα επίπεδα που ήταν τα παλιότερα χρόνια...Μ'αυτή την ιστορία θέλω να πω ότι μειώνονται τα νερά των υδάτινων πόρων, και γι'αυτό φταίμε και εμείς αλλά και οι βαριές βιομηχανίες του καπιταλιστικού συστήματος (αυτές λόγω και του μεγέθους περισσότερο) και πρέπει να δώσουμε σημασία γιατί όντως υπάρχει πρόβλημα.
Φωτεινή

raslowbap είπε...

καλησπέρα. Πολύ λογικά όλα αυτά που γράφει η Φωτεινή σχετικά για την αλληλουχια νερού,αέρα και γής. Προσωπικά δεν είμαι σε θέση να ξέρω για το υπάρχει έλλειψη νερού σε τέτοι βαθμό που μας την παρουσιάζου. Όμως απλά να επισημάνω ότι σε μια έρευνα που είχει γίνει το 2002 η 2003 ανέφερε πως η γη με τα τότε δεδομένα μπορούσε να θρέψει και προσφέρει νερό στον διπλάσιο από τον τότε πληθυσμό.Και οι αναλογίες από τοτε ώσ και σήμερα δεν έχουν αλλά ξει και πολύ.